Ak chcete tento rok pri grile menej stresu a viac pohody, máme pre vás pár tipov.
Grilovačka môže byť skvelý zážitok, ale aj hotová logistická výzva plná príprav, nečakaných komplikácií a hladných pohľadov. Preto sme pre vás pripravili praktické tipy a inšpirácie, ktoré vám ušetria čas aj nervy.
1. Vyberte si mäso, ktoré už netreba pripravovať
Nič nezdržuje viac ako váhanie nad tým správnym výberom mäsa či zdĺhavé marinovanie. Riešenie je jednoduché – siahnite po predpripravených produktoch, ktoré stačí len hodiť na gril či upiecť v rúre. Samozrejme, nie len tak hocijakých.
Hyza má vo svojom portfóliu hneď niekoľko produktov, ktoré povýšia vašu grilovačku na úplne inú úroveň. Vyskúšajte novinku tohto roka – kýblik Gril Mix, v ktorom nájdete čerstvé kuracie diely obalené v lahodnej paprikovej marináde.

Ak preferujete konktrétnu časť kuraťa, na pultoch nájdete aj marinované kuracie krídla či kuracie štvrte v samostatnom balení.
Všetky výrobky od Hyzy spája prvotriedna kvalita, čerstvosť a slovenský pôvod. Aby ste mali istotu, že kupujete to správne mäso, nezabudnite si na obale kontrolovať symbol SK 106 ES. Toto označenie garantuje, že ide o poctivý výrobok od Hyzy, a to aj na obaloch, ktoré neuvádzajú výrobcu.
Ako správne pripraviť Gril mix od Hyzy? Ak chcete, aby bolo mäso šťavnaté a plné chuti, stačí dodržať pár jednoduchých krokov: · Vyberte mäso z chladničky aspoň 30 minút pred grilovaním, aby sa zohrialo na izbovú teplotu. · Gril nahrejte na strednú teplotu (180 – 200 °C) – príliš vysoká teplota spáli povrch, ale vnútri zostane mäso surové. · Stehná a krídla grilujte 10 až 12 minút z každej strany – môžete ich potrieť trochou oleja alebo marinády pre extra šťavnatosť. · Nechajte mäso po grilovaní 5 minút oddýchnuť – šťavy sa rovnomerne rozložia a mäso bude ešte chutnejšie. |
2. Prílohy pripravte priamo na grile
Ak nie ste vyslovene michelinskí gurmáni a nebaví vás piplať sa dlhé hodiny v kuchyni s prílohami, spravte to jednoducho – pripravte všetky na grile. Niektoré prílohy tak chutia ešte lepšie, pretože získajú príjemnú dymovú príchuť.
V tomto vám skvele poslúži alobal – zabaľte doň zemiaky, pokvapkajte olejom, pridajte čerstvý rozmarín a grilujte asi 20 minút. Rovnako môžete pripraviť aj mix cukety, papriky a šampiónov. Na grile dokonale vynikne aj kukurica, ktorú stačí pred tepelnou úpravou potrieť maslom a posypať syrom.
Ak si naopak potrpíte na prepracované prílohy, čítajte ďalej – na konci blogu máme pre vás originálne recepty.
3. Spravte si „gril bar„
Ak chcete byť tento rok naozaj odbremenení od všetkým príprav, jednoducho hosťom povedzte, že ste pripravili fancy „gril bar”. Nielen, že vám tento nápad uľahčí kopec roboty, ešte aj vyzerá efektne a zaručuje, že všetci budú spokojní.
Jednoducho na stôl položte misky s rôznymi druhmi mäsa, zeleninou, omáčkami a inými prílohami – každý hosť si „namieša” pokrm podľa vlastných predstáv.
Môžete sa napríklad inšpirovať kórejským BBQ – špeciálnou formou stolovania, pri ktorej všetci sedia okolo jedného stola a každý si griluje svoje vlastné ingrediencie. Vyskúšajte rôzne pikantné dresingy, ázijskú zeleninu či fermentovanú zeleninu.
Ak grilujete vonku, nezabudnite ingrediencie prikryť potravinovou fóliou, aby nepriťahovali hmyz.
4. Nezabudnite na zábavu
Grilovačka nie je len o jedle, ale aj o atmosfére pohodového dňa. Základom je dobrá hudba, ktorá hostí dostane do nálady. Deti sa radi pletú „pod nohy”, a tak ich zabavte loptovou hrou alebo frisbee (pre istotu čo najďalej od grilu).
Všeobecnú morálku pomôže udržať aj rovnomerné rozdelenie úloh – jeden môže grilovať, druhý pripravovať prílohy, ďalší nalievať nápoje či miešať drinky. Myslite na to, že najlepšia párty je taká, kde hostiteľ nemusí len pracovať – dôležité je, aby si ju užil aj on.
Tri prílohy na tri spôsoby
Grilované mäso je len polovica úspechu – výborná príloha ho posunie na úplne nový level. Garantujeme vám, že tieto prílohy budú milovať aj zarytí mäsožravci.

Tropický šalát so zázvorovou omáčkou
Chrumkavý tropický šalát z dielne šéfkuchára Martina Korbeliča, ktorý dodá každému mäsu exotický nádych.
Ingrediencie:
10 ks červenej reďkovky
2 ks manga
1/2 zväzku jarnej cibuľky
80 g sójových klíčkov
2 ks šalát Little Gem
2 ks červenej cibule
2 dcl zázvorovej omáčky
2 ks limetiek
20 g sušenej cibule
Celý postup nájdete vo videorecepte nižšie.
Studený cestovinový šalát s pestom z medvedieho cesnaku a cherry paradajkami
Praktický spôsob ako využiť medvedí cesnak, ak ste si na jar spravili mrazničkové zásoby. Hlavnému chodu dodá jemnú pikantnosť a sviežosť.
Ingrediencie:
250 g cestovín (najlepšie fusilli alebo penne)
2 hrste čerstvého medvedieho cesnaku
50 g strúhaného parmezánu
50 ml olivového oleja
30 g vlašských orechov alebo píniových orieškov
200 g cherry paradajok
100 g mini mozzarelly alebo nakrájanej mozzarelly
Soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Šťava z 1/2 citróna
Postup:
Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente, potom scedíme a necháme vychladnúť. Medvedí cesnak, oriešky, parmezán, olivový olej a citrónovú šťavu rozmixujeme na hladké pesto. Dochutíme soľou a korením. Cherry paradajky prekrojíme na polovice, mozzarellu tiež na menšie kúsky.
Vychladnuté cestoviny premiešame s pripraveným pestom, paradajkami a mozzarellou. Pred podávaním môžeme šalát ešte dochutiť pár kvapkami citrónovej šťavy alebo čerstvým olivovým olejom.
Uhorkový šalát s kôprom, smotanou a jablkom
Osviežujúca príloha k pečenému alebo grilovanému kurčaťu, ktorá krásne vyváži mastnejšie a výraznejšie mäso.
Ingrediencie:
2 väčšie šalátové uhorky
1 kyslé jablko
150 ml kyslej smotany
2 lyžice bieleho jogurtu (voliteľné, na odľahčenie)
1 zväzok čerstvého kôpru
1 lyžica jablčného octu
Soľ, cukor, čerstvo mleté čierne korenie
Šťava z 1/2 citróna
Postup:
Uhorky a jablko nastrúhame nahrubo. Jablko môžeme pokvapkať citrónovou šťavou, aby nezhnedlo. V mise zmiešame kyslú smotanu, jogurt, jablčný ocot, nasekaný kôpor, štipku cukru, soľ a korenie.
Pridáme nastrúhané uhorky a jablko, všetko dobre premiešame. Necháme odstáť v chladničke aspoň 30 minút, aby sa chute prepojili.
Grilmajsterský tip na záver
Ak máte chuť na trochu opekačkovej nostalgie, no nechcete opustiť pohodlie svojej záhrady, máme pre vás skvelý recept. Skombinujte lahodné kuracie špekáčiky s čiernym pivkom, dijonskou horčicou a cibuľkou a doprajte si šťavnatú dobrotu s chuťou detstva v dospeláckej verzii.