Ako na šťavnaté kuracie mäso? Tieto recepty ste určite ešte nevyskúšali

Praktické tipy, ako zachovať v kuracích prsiach maximum šťavy a chuti.

Ak vás už kuracie mäso začína nudiť, tento blog vám to pomôže zmeniť. Kuracie prsia sa v rukách skúseného kuchára môžu premeniť na šťavnatú lahôdku – len treba vedieť, ako na to.

Dobrá správa je, že to vlastne ani vedieť nemusíte. Hyza totiž prichádza s novinkou, ktorá vás odbremení od tej najkľúčovejšej časti celej prípravy – tepelnej úpravy.

FIT kuracie rezne od Hyzy sú čisté kuracie prsia bez pridaných látok, ktoré už prešli šetrnou tepelnou úpravou. Stačí ich teda len zohriať, dochutiť a servírovať podľa vašich predstáv. Samozrejme, ani za studena nechutia zle.

Ukážeme vám 6 kreatívnych, chutných a zároveň zdravých receptov, ktoré ste pravdepodobne ešte nikdy predtým nevyskúšali.

Ako spoznať kvalitné kuracie mäso

Niet sa čomu čudovať, že práve kuracie prsia sú obľúbenou voľbou fitness nadšencov a ľudí usilujúcich sa o štíhlu líniu a zdravý životný štýl.

Kuracie mäso patrí medzi najhodnotnejšie zdroje bielkovín. Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, čo znamená, že poskytuje kompletné bielkoviny potrebné na správne fungovanie organizmu.

FIT kuracie rezne od Hyzy obsahujú až 23,4 gramov bielkovín na 100 gramov mäsa, čo rozhodne nie je málo. Ak niečoho majú málo, tak je to tuk. 

Okrem toho obsahuje množstvo dôležitých vitamínov a minerálov, ako sú B vitamíny (B6, B12), železo, zinok a selén. Kuracie mäso je navyše veľmi ľahko stráviteľné, a pritom vás zasýti na dlhý čas.

Určite si však nevyberte hocijaký produkt, ktorý je práve v akcii. Aby ste mali istotu, že kupujete poctivé, kvalitné mäso zo slovenských fariem, kontrolujte si na obale výrobkov symbol SK 106 ES.

Toto oválne označenie majú len závody, ktoré schválila štátna veterinárna správa. To znamená, že každý kus kurčaťa bol prehliadnutý pri porážke a vyhodnotený ako vhodný na ľudskú spotrebu.

Tipy na šťavnaté kuracie prsia

S FIT kuracími rezňami od Hyzy môžete pripraviť všetky recepty, aké by ste pripravovali aj so surovými prsiami. Netreba riešiť teplotu, spôsob tepelnej prípravy ani solenie.

Jeden z najlepších spôsobov, ako zachovať šťavnatosť kurčaťa, je naložiť ho aspoň na pol hodinu do marinády. Nebojte sa použiť kyslé prísady ako jogurt, citrónovú šťavu alebo ocot, ktoré pomáhajú mäso zjemniť.

Keďže pracujete s už predpripraveným mäsom, dbajte na čo najkratšiu tepelnú úpravu, aby ste ho zbytočne nevysušili. Ideálne je opekať ho minútu z každej strany na troške oleja (na strednom plameni).

Keď kura zohrejete v tekutine, napríklad v domácom vývare alebo omáčke, ostane krásne šťavnaté a navyše absorbuje ďalšie chute.

Po tepelnej úprave ho nechajte na 5 – 10 minút odpočinúť pod pokrievkou. To pomôže zachovať šťavnatosť.

Určite sa vyhnite dlhému opekaniu na panvici či v rúre, alebo zohrievaniu v mikrovlnke.

Šalát s kuracími fit rezňami a šošovicovým ragú

Celý postup nájdete vo videorecepte nižšie.

Kurací wrap s avokádovým dresingom

Keď je času málo, no chuť na plnohodnotné jedlo zostáva, tento wrap ponúka ideálne riešenie. Vďaka pred pripraveným FIT kuracím rezňom od Hyzy je jedlo hotové do 15 minút – bez kompromisov v chuti.

Na wrapy:
2 celozrnné tortilly
200 g FIT kuracích rezňov od Hyzy
1 hrnček rukoly alebo baby špenátu
1 stredná mrkva
½ červenej cibule
60 g strúhaného tvrdého syra – ideálne vyzretý čedar

Na avokádový dresing:
1 zrelé avokádo
3 PL gréckeho jogurtu
1 strúčik cesnaku (pretlačený)
1 PL limetkovej šťavy (alebo citrónovej)
½ ČL soli
¼ ČL mletého čierneho korenia
2 PL vody alebo olivového oleja (na zjemnenie)

Postup:
V mixéri rozmixujte avokádo, grécky jogurt, cesnak, limetkovú šťavu, soľ, korenie a 2 PL vody alebo olivového oleja na hladký, krémový dresing. Kuracie rezne nakrájajte na tenké pásiky a krátko ohrejte na panvici na troche olivového oleja (1 minútu z každej strany).

Každú tortillu potrite avokádovým dresingom, poukladajte naň rukolu, nastrúhanú mrkvu, červenú cibuľu, syr a pridajte kuracie mäso. Wrapy zrolujte, krátko opečte na panvici do hneda, prekrojte a servírujte.

Chrumkavé kuracie stripsy v mandľovej strúhanke

Ingrediencie:
200 g FIT kuracích rezňov od Hyzy
50 g mandlí (rozmixovaných na hrubšiu strúhanku alebo mandľová múka)
1 vajíčko
3 PL gréckeho jogurtu
1 strúčik cesnaku (pretlačený)
½ ČL citrónovej kôry (najlepšie bio)
½ ČL čierneho korenia
¼ ČL soli
½ ČL údenej papriky (voliteľné)
1 ČL olivového oleja v spreji (na pečenie)

Postup:
FIT kuracie rezne nakrájajte na tenké stripsy. V miske zmiešajte grécky jogurt, pretlačený cesnak, citrónovú kôru, soľ a korenie. Kuracie kúsky vložte do tejto marinády a nechajte aspoň 20 minút odstáť.

Každý kúsok mäsa obaľte v múke, rozšľahanom vajíčku a potom v panko strúhanke spolu s mandľami. Pre extra chrumkavý efekt, obaľte mäso dvojitým spôsobom: múka →vajíčko → strúhanka → opäť vajíčko → strúhanka.

Predhrejte rúru na 200 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie a jemne ho postriekajte olivovým olejom v spreji. Obalené stripsy rozložte na plech a pečte 10 – 12 minút, pričom ich v polovici obráťte. Posledné 2 minúty zapnite grilovací režim pre extra chrumkavosť.

Podávajte so šalátom z čerstvej zeleniny a jogurtovým dipom.

Jarný šalát s FIT rezňami, hrudkovitým tvarohom a pomarančovo-jogurtovým dresingom

Svieži, chrumkavý, plný chutí a pritom jednoduchý. Kombinuje jemné kuracie FIT rezne, hrudkový tvaroh a bohatú porciu čerstvej zeleniny.

Ingrediencie:
200 g FIT kuracích rezňov od Hyzy
160 g šalátu Little Gem
1 zväzok červenej reďkovky
1 ks kaleráb
100 g mladého zeleného hrášku
100 g cherry paradajok
1 ks hrudkového tvarohu
1 ks zelenej špargle

Dresing:
2 PL bezlaktózového bieleho jogurtu
Šťava z 1 pomaranča
Soľ a čierne korenie podľa chuti
1 ks červené čili (voliteľné)

Postup:
Kaleráb, reďkovky a mladý hrášok si nakrájame na tenké plátky, cherry paradajky na polovicu. Zelenú špargľu blanšírujeme vo vriacej vode 1–2 minúty a následne schlaďte v studenej vode, aby si zachovala sviežu farbu a chrumkavosť. Hotové FIT kuracie rezne nakrájame na kocky – nie je potrebné ich tepelne upravovať. Na tanier sa rozložia šalátové listy, pridá sa pripravená zelenina, mäso a lyžica hrudkového tvarohu, ktorý bol predtým jemne osolený a krátko vysušený v rúre, aby získal pevnejšiu štruktúru a koncentrovanejšiu chuť. V miske sa zmieša bezlaktózový jogurt, pomarančová šťava, soľ, korenie a nasekané čili podľa chuti. Dresing nalejeme na šalát a celé jedlo sa môže ozdobiť čerstvými bylinkami alebo jemne nastrúhanou pomarančovou kôrou.

Kurací FIT steak s krémovým jarným ragú

Rýchly obed alebo večera, ktorá pôsobí ako z reštaurácie, no pripraviť ju viete už do 30 minút aj doma.

Ingrediencie (na 2 porcie):
1 balenie kuracích FIT rezňov od Hyzy
Soľ, čierne korenie
4 cl olivového oleja
80 g masla
2 vetvičky tymiánu
2 vetvičky rozmarínu
2 strúčiky cesnaku
200 g zelenej špargle
300 g čerstvého hrášku
1 dcl trvanlivej smotany na šľahanie (33 %)
Kvapka hľuzovkového oleja (voliteľné)
2 červené reďkovky
Čerstvá trebuľka na ozdobu

Postup:
Špargľu nakrájame na kúsky a spolu s hráškom krátko orestujeme na lyžici masla. Pridáme smotanu, premiešame a varíme 3–4 minúty, aby zelenina zmäkla, ale zostala svieža a chrumkavá. Dochutíme soľou, korením a na záver primiešame nadrobno nakrájanú reďkovku a kvapku hľuzovkového oleja. Medzitým si zohrievame FIT kuracie steaky – stačí ich jemne ohriať na panvici s troškou masla, spolu s cesnakom, tymianom a rozmarínom, aby krásne rozvoniavali a zmäkli. Neopékame ich znovu, iba prihrejeme. Na tanier navrstvíme ragú, pridáme prehriaty steak a celé jedlo ozdobíme čerstvou trebuľkou.

Tacos s trhaným mäsom a mango chutney

Tieto tacos sú plné života – svieža limetka, štipka pálivosti, sladké mango chutney, chrumkavá šalotka a šťavnaté FIT rezne. Všetko, čo potrebujete na poriadnu streetfood atmosféru doma, navyše hotové za pár minút.

Ingrediencie:
200 g FIT kuracích rezňov od Hyzy
1 PL horčice
1 PL kyslej smotany
2 strúčiky cesnaku
80 g banánovej šalotky (nakrájanej na malé kocky)
1 čerstvé jalapeño (najemno)
1 PL medu
1 limetka
80 g čedaru (nastrúhaného)
Soľ, čierne korenie, rasca
Rukola
50 g mango chutney
tacos

Postup:
FIT kuracie rezne v rukách natrháme na menšie kúsky. V mise ich premiešame s pretlačeným cesnakom, štipkou soli, čierneho korenia, rasce a kyslou smotanou – čím vznikne šťavnatá, krémová kuracia náplň. Tortilly začneme vrstviť: najprv kuracie mäso, potom čerstvá rukola, strúhaný čedar, nasekaná šalotka, mango chutney a nakoniec trochu nasekaného jalapeña pre štipľavý šmrnc. Podávame pokvapkané limetkovou šťavou.

Mohlo by vás tiež zaujímať

Máte ich hotové za pár sekúnd a s každou vytvoríte úplne iný burger. Burgre už dávno nie sú len záležitosťou rýchleho občerstvenia. Obyčajná veta „poďme na burger” sa dnes môže

Ak chcete tento rok pri grile menej stresu a viac pohody, máme pre vás pár tipov. Grilovačka môže byť skvelý zážitok, ale aj hotová logistická výzva plná príprav, nečakaných komplikácií

Sezóna opekačiek je konečne tu. S našimi tipmi si užijete dokonalý zážitok v prírode. Zavrite oči a predstavte si vôňu táboráku, zvuk praskajúceho ohňa a hriešnu chuť opečených špekáčikov, z

Páčil sa vám tento článok?
Nám by sa zas páčili vaše komentáre a zdieľania. :)