Frankfurtské kuracie párky od Hyzy sa hodia na desiatky rôznych spôsobov – toto sú tie najlepšie z nich.
Stačí ich hodiť do horúcej vody, počkať pár minút a máte hotovo. Trochu nuda, nie? Párky majú oveľa väčší potenciál, no väčšina ľudí ho nikdy neobjaví.
Na netradičné, či dokonca luxusné kulinárske kreácie sa hodia najmä frankfurtské párky. Veľmi dobre držia tvar, majú skvelú štruktúru a vynikajúcu chuť. Stavíme sa, že ich kuracia verzia vás zaujme ešte viac.
Nemecká klasika v novom prevedení
Frankfurtské párky majú svoje korene v Nemecku a ich história siaha až do 13. storočia. Pôvodne sa vyrábali z jemne mletého bravčového a hovädzieho mäsa a boli známe svojou špecifickou pružnou konzistenciou a jemnou údenou chuťou. Dnes sú neodmysliteľnou súčasťou európskej kuchyne.
Hyza teraz prináša modernú verziu známej klasiky – Frankfurtské kuracie párky, ktoré sú o niečo ľahšie ako originál, no chuťovo by ste ich nevedeli rozoznať. Receptúra je postavená na kvalitnom kuracom mäse a bravčovej slanine, vďaka čomu sú mimoriadne jemné a zároveň šťavnaté.
Párky neobsahujú lepok, alergény ani žiadne zbytočné arómy či zvýrazňovače chuti – len čisté suroviny a starostlivo namiešané koreniny, ktoré vytvárajú autentickú „frankfurtskú chuť”.

Aby ste mali istotu, že kupujete len slovenské párky overeného pôvodu, kontrolujte si na obale symbol SK 106 ES. Toto označenie je záruka poctivého mäsového výrobku od Hyzy a pomôže vám identifikovať kvalitný produkt v akomkoľvek obchode. |
Inšpirujte sa našimi tipmi:
Francúzske zemiaky s frankfurtskými párkami, hadie uhorky s kôprom
Omrzeli vás už klasické francúzske zemiaky? Inšpirujte sa moderným twistom od Martina Korbeliča, ktorý ich obohatil o frankfurtské párky, chorizo a lahodný syr Niva.
Ingrediencie:
8 ks Frankfurtské kuracie párky od Hyzy
400 g cuketa
3 ks cibuľa
50 g kačacia masť
2 strúčiky cesnaku
120 g chorizo
100 g syr Niva
150 g kyslá smotana
2 ks vajcia
soľ, korenie
120 g syr Gouda
1 ks hadia uhorka
1 cl jablkový ocot
kôpor
ocot
Celý postup nájdete vo videorecepte nižšie.
Hravé raňajky
Vedeli ste, že párky nemusia byť iba rovné? Vďaka svojej štruktúre ich dokážete vytvarovať do rôznych zábavných tvarov, čím ľahko potešíte vaše deti a prekvapíte partnera (ak je večné dieťa).
Párkové srdiečko vytvoríte tak, že párok najskôr pozdĺžne rozrežete na polovicu, ale nie úplne – tak, aby ostal spojený. Potom pomocou špáradla spojíte protiľahlé konce k sebe do tvaru srdca. Párok na záver môžete opiecť na panvici a do stredu rozbiť vajíčko, čím vznikne „srdiečková omeleta“.
Menších stravníkov určite potešia „párkové chobotničky”. Ako na ne? Párky prekrojte na polovicu, na jednej strane spravte 5 – 6 hlbokých zárezov, čím vzniknú „chápadlá“. Varte vo vriacej vode – ako sa párky zohrievajú, chápadlá sa začnú krútiť a vytvoria efekt chobotnice. Na záver môžete na „hlavu“ dorobiť oči z horčice alebo kečupu.
Nakladaný utopenec
Tento recept na utopenca si obľúbite nielen preto, že je jednoduchý, ale najmä preto, že chutí tak, ako si to pamätáte z domu. Jemná pikantnosť, výrazná chuť a žiadne zbytočnosti. Presne to, čo si zaslúži miesto vo vašej špajzi.
Ingrediencie:
6 ks Frankfurtské kuracie párky od Hyzy
2 ks červená cibuľa
3 strúčiky cesnaku
50 g čili paprík (červené a zelené)
40 g chrenu
10 g kôpru
Bobkový list, jalovec, celé čierne korenie
1 dcl octu
40 g cukru
1 PL dijonskej horčice
1 ČL soli
Príprava:
Najprv rozrežte párky na polovicu, pozdĺžne aj priečne, abylepšie nasiakli chuťami. Cibuľu, cesnak, čili papriku a chren nakrájajte na tenké plátky. V sterilizovanom pohári začnite vrstviť ingrediencie. Najprv dajte cibuľu, potom čili, chren, kôpor a nakoniec párky potreté dijonskou horčicou. Pridajte bobkový list, jalovec a niekoľko guličiek čierneho korenia. Tento proces opakujte, až kým pohár nebudete mať plný.
Na prípravu nálevu zohrejte ocot, pridajte cukor, soľ a dijonskú horčicu a miešajte, kým sa všetko nerozpustí. Nalejte teplý nálev do pohára a uzavrite ho. Uložte ho na chladné miesto a nechajte zrieť minimálne 3 dni, ale ak vydržíte, ideálne 6-7 dní, aby sa chute lepšie rozvinuli.
Párky budú krásne preležané, jemne pikantné a voňavé – ideálne na podávanie k pivu alebo ako lahodný snack na akúkoľvek príležitosť.

Grilované frankfurtské párky na špíze so zeleninou
Začnite sa tešiť na letnú grilovačku vďaka týmto lahodným, farebným špízom z kuracích frankfurtských párkov. Rýchle, jednoduché a efektné jedlo ugrilované do slastnej chrumkavosti.
Ingrediencie:
6 ks Frankfurtské kuracie párky od Hyzy
500 g baby zemiakov
150 g údenej slaniny
1 malý pohár strieborných cibuliek
1 ks cuketa
2 ks čerstvé červené papriky
soľ, čierne korenie
1 dcl oleja
špajdle
Príprava:
Zemiaky predvarte v osolenej vode do polomäkka. Párky, cuketu, papriku a slaninu nakrájajte na kúsky. Všetko striedavo napichujte na špajdle spolu so striebornými cibuľkami. Potrite olejom, osoľte, okoreňte a grilujte (alebo pečte v rúre) do zlatista.
Dip
Ingrediencie:
1 kelímok kyslej smotany
šťava z 1 citróna
1 strúčik cesnaku (pretlačiť)
1 zväzok pažítky (nasekať)
1 balík údenej papriky
50 g niva syra
50 g údenej slaniny (jemne nasekanej, voliteľne opiecť)
Príprava:
Údenú slaninu nakrájajte na malé kocky a opečte do chrumkava. Zlejte prebytočný tuk a pridajte ju do dipu. Potom všetky ingrediencie na dip zmiešajte do hladkej konzistencie. Podávajte ku špízom.
Tento vylepšený dip s chrumkavou slaninkou dodá špízom ešte výraznejšiu a bohatšiu chuť.
Tradičná frankfurtská polievka
Kto by nemiloval túto sýtu, voňavú polievku? Náš recept s kuracími frankfurtskými párkami ulahodí vyberavým gurmánom, ale aj ľuďom, ktorí milujú jedálenskú klasiku.
Ingrediencie:
4 ks Frankfurtské kuracie párky od Hyzy
2 ks cibule
2 strúčiky cesnaku
300 g zemiakov
Soľ, čierne korenie
1 ČL mletej červenej papriky
rasca
1 dcl smotany na šľahanie (33 %)
40 g kačacej masti
Príprava:
Na kačacej masti dozlatista osmažte nakrájanú cibuľu a cesnaku. Pridajte mletú červenú papriku a krátko ju opražte. Následne pridajte na kocky nakrájané zemiaky, osoľte, okoreňte a pridajte rascu. Varte, kým zemiaky nezmäknú, asi 15-20 minút. Potom pridajte nakrájané párky a smotanu na šľahanie, nechajte prejsť varom. Polievku podávajte horúcu.
TIP: Ak chcete polievku ešte vylepšiť, môžete ju zaliať kvalitným vývarom miesto vody. Vývar polievke dodá hlbšiu a bohatšiu chuť.
Máte radi recepty s párkami?
Ak vás zaujal tento recept, určite si nenechajte ujsť aj náš článok „5 receptov na hot dogy: Od street foodovej klasiky až po exotické chute“. Nájdete v ňom množstvo inšpirácie – od tradičných až po originálne a netradičné kombinácie, ktoré stoja za vyskúšanie.